Manuele therapie

Heeft u pijn bij het bewegen van uw gewrichten of is bewegen moeilijk? Dan biedt een manueel therapeut uitkomst. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. De effecten van de behandeling zijn snel merkbaar. Manuele therapie wordt vaak gebruikt bij nekklachten, hoofdpijn en rugklachten. Het doel van manuele therapie is om uw gewrichten beter te laten werken door het corrigeren van uw houding.

2015-06 NVMT Animatiefilm Manuele Therapie from NVMT de Fysiotherapeut on Vimeo.

De behandeling

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die een extra opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Hierin heeft hij of zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder de wervelkolom.
De manueel therapeut gebruikt specifieke technieken om u van uw pijnklachten af te helpen. Tijdens de behandeling heft de manueel therapeut blokkades op en corrigeert deze waar nodig door middel van het bewegend functioneren van uw gewrichten. Er wordt gewerkt aan het weefsel wat zorgt voor de blokkade. Verder geeft de therapeut u instructies, advies en begeleiding.

Voor wie is manuele therapie geschikt?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, biedt manuele therapie uitkomst. De effecten van manuele therapie zijn meestal direct na de behandeling merkbaar. Uw gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker. Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak blijkt of en hoe uw klacht verholpen kan worden.

Veel voorkomende klachten die de manueel privacytherapeut behandelt, zijn:

 •  Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
  •    Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
  •    Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  •    Heupklachten
  •    Lage rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
  •    Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
  •    Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
  •    Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
  •    Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
  •    Tenniselleboog

Gewrichten kunnen ook een te grote bewegelijkheid hebben. Dat kan leiden tot instabiliteit en klachten. In dit geval kan de manueel therapeut u met specifieke trainingsadviezen leren hoe u uw gewrichten stabieler kunt maken door het versterken van uw spieren.
Kijk voor meer informatie op de consumentenwebsite van de beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten, de NVMT.

U heeft geen verwijsbrief nodig

Voor het maken van een afspraak voor één van onze therapieën kunt u direct contact opnemen met onze praktijk. U heeft geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Voor fysiotherapie aan huis heeft u echter wel een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist.

Ruime openingstijden

Wij begrijpen dat het voor u belangrijk is om een afspraak te plannen op het moment dat het oor u het beste uitkomt. Daarom hanteren wij ruime openingstijden. Ook op maandagavond en donderdagavond staan onze therapeuten voor u klaar.