Wat is COPD?

Bij COPD zijn uw longen beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.
Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

COPD is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis
    Bij chronische bronchitis zijn uw bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de vertakkingen van uw luchtpijp naar uw longen. Daardoor maakt uw lichaam meer slijm aan en is ademhalen lastiger.
  • Longemfyseem
    Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt. En dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt. Hierdoor kunt u het benauwd krijgen.

COPD behandelingen bij Fysiotherapeuten voor Purmerend: Netwerk Longfysiotherapie Waterland

Wij zijn aangesloten bij dit netwerk bestaande uit een longarts, een longverpleegkundige en een fysiotherapeut van het Waterlandziekenhuis samen met gespecialiseerde fysiotherapeuten uit de regio Waterland en van Fysiotherapeuten voor Purmerend en een longverpleegkundige van Evean. Het is een multidisciplinair netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met een longaandoening zoals COPD, astma of emfyseem. In dit netwerk worden nieuwe inzichten, ervaringen en ontwikkelingen met elkaar gedeeld en op elkaar afgestemd. Hierdoor kan de kwaliteit van de zorg voor deze patiëntengroep zo optimaal mogelijk worden gerealiseerd. Op deze manier krijgt u bij ons de best mogelijk zorg bij deze nare ziekte. Ellen Lucas en Mirella Blom zijn bij ons de therapeuten die veel met deze patiëntengroep werken en zich hierin gespecialiseerd hebben.

COPD en bewegen

dsc_5459Bewegen met COPD? Misschien moet u er niet aan denken. Wanneer u start met sporten bent u in het begin benauwder. Daarom voelt sporten voor u niet natuurlijk. Toch levert bewegen op de lange termijn veel op. U krijgt een betere conditie en u bent minder vatbaar voor een longaanval. Makkelijk is het zeker niet, maar het loont wel.
Door COPD is ademhalen voor u moeilijker geworden. Elke ademhaling kost u energie. Dat is vaak frustrerend. Bewegen is voor u vaak een hele uitdaging. Het kost u meer moeite dan iemand zonder longklachten. Toch is het erg belangrijk dat u met COPD voldoende beweegt. U traint uw spieren. En u krijgt een betere conditie. Zo bent u minder snel moe en herstelt u sneller van bijvoorbeeld griep.

Voldoende bewegen biedt u veel voordelen:

•    Uw klachten kunnen er door afnemen.
•    Uw conditie wordt beter.
•    U bent minder snel benauwd.
•    Uw dagelijkse bezigheden gaan makkelijker.
•    U krijgt meer energie.
•    Uw botten worden sterker.
•    U slaapt beter.
•    U voelt zich meer ontspannen.
•    Uw spieren worden sterker.
•    U herstelt sneller van griep of verkoudheid.
•    U heeft een kleinere kans op een longaanval of ziekenhuisopname.
•    U heeft een grotere kans om te blijven werken.

U heeft meestal een verwijsbrief nodig

Voor het maken van een afspraak voor één van onze therapieën kunt u direct contact opnemen met onze praktijk. Om behandeld te worden voor COPD heeft u meestal een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. COPD is een chronische aandoening. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit uw aanvullende verzekering. Daarna worden alle behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Indien u niet aanvullend verzekerd bent maar wel therapie voor COPD nodig heeft verzoeken wij u met ons te overleggen. Wij willen u graag van dienst zijn!