dsc_5468Geriatriefysiotherapie

Bij het ouder worden, zeker als u niet voldoende kunt bewegen, kunt u klachten krijgen of minder mobiel zijn. Speciaal voor kwetsbare ouderen en voor mensen op hoge leeftijd met ingewikkelde gezondheidsproblemen, is er de geriatriefysiotherapeut. Een geriatriefysiotherapeut heeft na de opleiding fysiotherapie een driejarige (master) opleiding geriatriefysiotherapie gevolgd en is gespecialiseerd in de zorg voor ouderen.

Veroudering

Het bewegingsapparaat, zoals spieren en gewrichten, maar ook de functie van de longen, het hart en het zenuwstelsel veranderen door veroudering. De huid wordt ouder, het bewegen gaat wat trager, er treedt sneller vermoeidheid op en het onthouden gaat minder goed. Onze geriatriefysiotherapeuten hebben kennis van deze normale verouderingsverschijnselen maar ook van allerlei ouderdomsziekten.

Ouderdomsziekten

Er zijn veel ziekten die vooral voorkomen bij ouderen. Dan kunt u denken aan bijvoorbeeld: – een beroerte – de ziekte van Parkinson – dementie – slijtage van gewrichten – suikerziekte – een beenamputatie – longziekten zoals COPD – hartkwalen – valproblematiek waardoor bijv. een heup kan breken – een nieuwe heup of knie. Veel ouderen hebben meerdere ziektes en medicijnen waardoor het niet meer duidelijk is wat nu waardoor komt en er een complexe situatie kan ontstaan.

Onze geriatriefysiotherapeuten hebben specifieke kennis over ouderen en de daarbij voorkomende ziektebeelden. De patiënten doen vooral oefentherapie die is gericht op het terugkrijgen van en omgaan met het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. De therapeuten adviseren en begeleiden ook gezinsleden en mantelzorgers. Onder andere met informatie over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, de dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Kwaliteit van leven

In de geriatriefysiotherapie ligt het accent niet op ziekte, maar op behoud en/of verbetering van de gezondheid, functies, activiteiten en kunnen meedoen met alles wat u wilt, op zelfredzaamheid en kwaliteit van leven. Onze geriatriefysiotherapeuten proberen zelfmanagement waar mogelijk te stimuleren. Onze therapeuten begeleiden u bij het herwinnen en het behoud van bewegingsmogelijkheden, maar bieden ook begeleiding bij achteruitgang ervan.

Actief blijven

Het is voor ouderen heel belangrijk om zo lang mogelijk actief te blijven. Onze geriatriefysiotherapeuten geven u advies hoe dat het beste kan. Voor iedereen geldt dat het goed is om veel te bewegen en actief te zijn maar als er problemen zijn met bewegen is een advies op maat wel zo handig en veilig.

Waar?

U kunt voor geriatriefysiotherapie terecht in de praktijk, maar omdat het voor sommige ouderen moeilijk is om naar de praktijk te komen komen onze therapeuten ook bij u aan huis. U heeft dan wel een verwijzing van uw arts nodig waar op staat dat behandeling aan huis noodzakelijk is.